Espargouto(-maritimo)
Spergula media
Caryophyllaceae
Autre noum : Praussèli.
Noms en français : Spergulaire maritime, Spergulaire marginée.
Descripcioun :L'espargouto-maritimo es uno planto pulèu coumuno di relarg sala de sansouiro e de ribo de mar. Fai de poulìdi flour roso pourtado pèr de cambo poupouso. Pèr aquéu group, li flour soun pulèu grosso emé de petalo mai longo que li sepalo. Li grano soun alado e lisco. De nouta peréu que i'a (8)10 estamino. Coumpara emé l'espargouto-de-mar que ié sèmblo proun.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 8 à 15(30) cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Spergula
Famiho : Caryophyllaceae
Ordre : Caryophyllales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 4 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : NaCl
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Sansouiro
- Mar
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Paleotemperado
Ref. sc. : Spergula media (L.) Bartl. & H.L.Wendl., 1825
(= Spergularia media (L.) C.Presl, 1826 )
Erbo-dis-escut
Thlaspi arvense
Brassicaceae Cruciferae
Àutri noum : Erbo-di-cènt-malautié, Escapo-dai, Erbo-dóu-Trounc.
Noms en français : Tabouret des champs, Monnoyère.
Descripcioun :L'erbo-dis-escut èi devengudo raro dins proun de relarg. Aquesto planto èi coumuno soulamen dins li prat e ermas de mountagno. Es eisado à recouneisse emé si gros fru ala qu'an douna lou noum poupulàri. Li fueio an d'auriheto pounchudo (fotò).
Usanço :Li fueio e li flour soun manjadisso en ensalado, soupo o en tian. Li grano an lou goust de l'aiet e se podon manja peréu. Èi vertuouso contro li fèbre, l'inflamacion, e ajudo à lucha contro l'infecioun (erbo-di-cènt-malautié).
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Thlaspi
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 4 à 9 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2300 m
Aparado : Noun
Abriéu à juliet
Liò : Champ
- Ermas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Óurigino Asìo-Sud-Ouèst
Ref. sc. : Thlaspi arvense L., 1753